Polévka, vytvořil/a Junák - 1. oddíl Koťata Nový Knín
název | množství na 10 porcí | poznámka |
---|---|---|
Hrách sušený CELÝ, zelený, loupaný (hlavně ne žlutý) | 500 gramy | Nejlépe zelený loupaný. Hlavně ne žlutý. |
Česnek [stroužek] | 3.0 stroužek | |
Mrkev [kus] | 1.0 kusy | menší |
Cibule [kus] | 1.0 kusy | |
Chléb [bochník] | 0.3 kusy | |
Mouka - hladká | - | Na zahuštění |
Koření - pepř černý | - | |
Koření - majoránka, sušená | - |
Hrách namočit den předem.
Nejlepší je s vodou z uzeného masa. V tom případě vařit spíše kaši a vodu z uzeného dolít, až bude k dispozici.
Osmažit cibuli do sklovata, přidat rozetřený česnek a chvíli osmahnout. Přidat hrách s vodou a vařit dokud se nerozvaří.
Zahustit trochou mouky rozmíchané ve studené vodě. Do polévky lít přes sítko, aby nebyly hrudky.
Dochutit pepřem a majoránkou.
Chleba osmažit, je to součást úspěchu.
2023: Snědlo se až na jednu porci a chutnalo. Byla voda z uzeného.