Hlavní jídlo, vytvořil/a Junák - 1. oddíl Koťata Nový Knín
název | množství na 30 porcí | poznámka |
---|---|---|
Těstoviny - vrtule | 2.7 kilogramy | Originálně se špagetami, ale lépe se na táboře jí |
Rajčata | 1.4 kilogramy | |
Mleté maso, mix hovězí a vepřové | 1.3 kilogramy | |
Mrkev | 1.1 kilogramy | |
Rajčata konzerva | 900 gramy | Nejlépe už krájená |
Sýr - eidam (tvrdý) | 750 gramy | |
Cibule | 700 gramy | |
Česnek [stroužek] | 3.9 stroužek | |
Rajčatový protlak | 3.0 kusy | |
Řapíkatý celer [ks] | 0.9 kusy | nebo 2ks petržel |
Koření - bazalka mletá | - | |
Koření - oregano | - | |
Koření - provensálské | - | |
Olej slunečnicový | - |
Cibuli osmažte do sklovata. Přidejte prolisovaný česnek, ten osmahnout jen velmi krátce. Pak přidejte mleté maso, hodně osolte a pořádně propečte.
Mrkev (a případně petržel) nastrouhejte, řapíkatý celer nakrájejte na malé kousky. Čerstvá rajčata rozkrájejte. Vše přidejte do pánvě společně s rajčaty v plechovce a protlakem.
Dochuťe solí, oreganem, provensálským kořením. Podávejte s těstovinami, posypané sýrem.
3kg špaget lze vařit v jednom hrnci, ale musí být dost velký. Ideálně 15l, možná stačí 10l.
2022: Bylo k večeři. Chutnalo, ale zbylo. Nicméně děti byly najedené od svačiny a nebyly unavené z programu, takže recept necháváme beze změn.
2023: I když se přejedli, tak zase zbylo. Recept snížen o 10%.