Boloňská omáčka s těstovinami (LA)

Hlavní jídlo, vytvořil/a Junák - 1. oddíl Koťata Nový Knín

pokročilé

suroviny

názevmnožství na 30 porcípoznámka
Těstoviny - vrtule2.7 kilogramyOriginálně se špagetami, ale lépe se na táboře jí
Rajčata1.4 kilogramy
Mleté maso, mix hovězí a vepřové1.3 kilogramy
Mrkev1.1 kilogramy
Rajčata konzerva900 gramyNejlépe už krájená
Sýr - eidam (tvrdý)750 gramy
Cibule700 gramy
Česnek [stroužek]3.9 stroužek
Rajčatový protlak3.0 kusy
Řapíkatý celer [ks]0.9 kusynebo 2ks petržel
Koření - bazalka mletá-
Koření - oregano-
Koření - provensálské-
Olej slunečnicový-

postup

Cibuli osmažte do sklovata. Přidejte prolisovaný česnek, ten osmahnout jen velmi krátce. Pak přidejte mleté maso, hodně osolte a pořádně propečte. 

Mrkev (a případně petržel) nastrouhejte, řapíkatý celer nakrájejte na malé kousky. Čerstvá rajčata rozkrájejte. Vše přidejte do pánvě společně s rajčaty v plechovce a protlakem.

Dochuťe solí, oreganem, provensálským kořením. Podávejte s těstovinami, posypané sýrem.

3kg špaget lze vařit v jednom hrnci, ale musí být dost velký. Ideálně 15l, možná stačí 10l.

2022: Bylo k večeři. Chutnalo, ale zbylo. Nicméně děti byly najedené od svačiny a nebyly unavené z programu, takže recept necháváme beze změn.

2023: I když se přejedli, tak zase zbylo. Recept snížen o 10%.

úkoly

recept nemá žádné úkoly