Hlavní jídlo, vytvořil/a Junák - 1. oddíl Koťata Nový Knín
název | množství na 30 porcí | poznámka |
---|---|---|
Houskový knedlík | 4.2 kilogramy | |
Maso - vepřové kýta | 3.0 kilogramy | bývala plec |
Kysané zelí | 1000 gramy | |
Cibule | 1000 gramy | |
Smetana na vaření | 500 mililitry | |
Mouka - hladká | 300 gramy | zahuštění |
Olej slunečnicový | 200 mililitry | |
Sůl | - | |
Koření - pepř černý | - | |
Koření - paprika sladká, mletá | - |
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji.
Vepřovou plec nakrájíme na drobnější kousky a necháme ji orestovat na cibuli. Když se voda, kterou maso pustilo, odpaří, posolíme, opepříme a zasypeme sladkou paprikou, ještě trochu osmahneme, ale dáváme pozor, abychom papriku nepřipálili!!!
Zalijeme vodou a dusíme téměř do měkka. Finta je dusit to dlouho, tučné úplně zmizí.
K masu přidáme kysané zelí, ze kterého jsme slili přebytečnou vodu a pokračujeme v dušení cca 45 minut do změknutí masa a zelí. Zelí tak nasákne a zahustí se to.
Zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě a ještě dalších minimálně 10 minut vaříme a mícháme!!!
Na závěr vmícháme smetanu.
Chlazené houskové knedlíky hodit celé do vroucí vody. Nechat jen jemňounce vařit cca 10 minut. Pak vyndat a krájet na plátky.
Množštví knedlíků jsme v roce 2023 nezapsali. V receptu je jen odhad!
2022: 8 dospělých, 21 dětí + potěr. Vyšlo to akorát. Nebyla kýta, ale plec. Chutnalo, děti si kupodivu nestěžovaly, že maso nebylo libové. Nicméně bylo v něm i něco, co se nerozvařilo. A i po dlouhé době maso nebylo úplně měkké. V receptu změněno na kýtu. Je o něco dražší, ale ušetří spoustu času.
2023: I přes změnu v receptu byla opět plec. Masa bylo méně než v receptu (2.5kg místo 3kg) a byla to chyba, snědli by to. Vylizovali hrnec.