Segedínský guláš (LA)

Hlavní jídlo, vytvořil/a Junák - 1. oddíl Koťata Nový Knín

suroviny

názevmnožství na 30 porcípoznámka
Houskový knedlík4.2 kilogramy
Maso - vepřové kýta3.0 kilogramybývala plec
Kysané zelí1000 gramy
Cibule1000 gramy
Smetana na vaření500 mililitry
Mouka - hladká300 gramyzahuštění
Olej slunečnicový200 mililitry
Sůl-
Koření - pepř černý-
Koření - paprika sladká, mletá-

postup

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji.

Vepřovou plec nakrájíme na drobnější kousky a necháme ji orestovat na cibuli. Když se voda, kterou maso pustilo, odpaří, posolíme, opepříme a zasypeme sladkou paprikou, ještě trochu osmahneme, ale dáváme pozor, abychom papriku nepřipálili!!!

Zalijeme vodou a dusíme téměř do měkka. Finta je dusit to dlouho, tučné úplně zmizí.

K masu přidáme kysané zelí, ze kterého jsme slili přebytečnou vodu a pokračujeme v dušení cca 45 minut do změknutí masa a zelí. Zelí tak nasákne a zahustí se to.

Zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě a ještě dalších minimálně 10 minut vaříme a mícháme!!!

Na závěr vmícháme smetanu.

Chlazené houskové knedlíky hodit celé do vroucí vody. Nechat jen jemňounce vařit cca 10 minut. Pak vyndat a krájet na plátky.

Množštví knedlíků jsme v roce 2023 nezapsali. V receptu je jen odhad!

2022: 8 dospělých, 21 dětí + potěr. Vyšlo to akorát. Nebyla kýta, ale plec. Chutnalo, děti si kupodivu nestěžovaly, že maso nebylo libové. Nicméně bylo v něm i něco, co se nerozvařilo. A i po dlouhé době maso nebylo úplně měkké. V receptu změněno na kýtu. Je o něco dražší, ale ušetří spoustu času.

2023: I přes změnu v receptu byla opět plec. Masa bylo méně než v receptu (2.5kg místo 3kg) a byla to chyba, snědli by to. Vylizovali hrnec.

úkoly

recept nemá žádné úkoly