Kyselice

Polévka, vytvořil/a 3. středisko Zlín

vegetariánské
pokročilé

suroviny

názevmnožství na 4 porcípoznámka
Voda1.0 litry
Kysané zelí400 gramy
Brambory300 gramy
Mléko250 mililitry
Mouka - hladká25 gramy
Cibule [kus]1.0 kusy
Koření - bobkový list-
Sůl-
Koření - pepř černý-
Koření - kmín-
Koření - nové koření-

postup

  1. Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a trochou vody. Přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření.
  2. Ve druhém dáme vařit na kostičky pokrájené brambory s kmínem. 
  3. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí. 
  4. Orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Kdo chce, orestuje i nějakou uzeninu (slaninu, klobásku).
  5. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme.
  6. Pak přidáme osmaženou cibulku. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny.

Je důležit évařit brambory a zelí zvlášť. Legendy praví, že dohromady by se brambory neuvařily. Stejně tak legendy doporučují rozkvedlat v mléce, které chcete přilít, mouku Mléko se jinak zdrcne.

úkoly

recept nemá žádné úkoly