Hrachová kaše

Hlavní jídlo, vytvořil/a 3. středisko Zlín - Čmoud

suroviny

názevmnožství na 4 porcípoznámka
Hrách500 gramy
Párky8.0 kusy
Česnek [stroužek]2.0 stroužek
Cibule [kus]2.0 kusy
Chléb [bochník]0.4 kusy
Voda-
Sůl-
Koření - pepř černý-
Koření - majoránka, sušená-

postup

Večer předem zalijte všechen hrách v hrnci vodou a osolte, tak aby hladina byla alespoň 2 palce nad hrachem a nechte do druhého dne odmočit

Namočený hrách přiveďte k mírnému varu a pomalým tempem vařte asi 45 minut do změknutí. Občas na hrách mrkněte, pokud by chyběla voda, tak ji doplňte. Hrách se musí po uvaření zcela rozpadat. Uvařený hrách můžete rozmačkat na kaši třeba mačkačem na brambory, ale není to nutné. Dochutit můžeme prolisovaným česnekem, pepřem a majoránkou podle chuti.

Cibule oloupejte, podélně rozkrojte a nakrájejte na stejně silné tenké plátky. V pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli, osolte a pomalým tempem orestujte do tmavě zlaté barvy.

Podáváme s chlebem a uvařeným párkem.


úkoly

názevpopisdní před vařením
Namočit hrách
1 den