Hlavní jídlo, vytvořil/a Klára Ondříčková (Káďa)
název | množství na 12 porcí | poznámka |
---|---|---|
rajčatová pasata | 500 mililitry | |
lasagne | 500 gramy | |
Mléko | 500 mililitry | |
Parmezán | 100 gramy | |
Máslo | 30 gramy | 2 lžíce |
Mouka - hladká | 25 gramy | 2 lžíce |
Česnek [stroužek] | 6.0 stroužek | |
Mrkev [kus] | 6.0 kusy | |
mozzarella | 4.0 kusy | |
Cibule [kus] | 3.0 kusy | |
rajčata (plechovka) | 2.0 kusy | |
Cuketa [kus] | 1.0 kusy | |
muškátový květ | - | |
bazalka | - | |
Olej olivový | - | |
Sůl | - |
Jak na to?
Udělat si jednotlivé části, složit je a zapéct.
Omáčka:
Cibuli nakrájet na jemno, mrkve a cuketu nastrouhat na hrubo.
Na troše oleje osmažit cibuli doskolvata, přidat mrkev a cuketu a trochu zarestovat.
Přidat rajčata v obou formách, prolisovat česnek, osolit, obazalkovat a nechat chvíli provařit.
Bešamel:
Rozpustit máslo a osmažit na něm mouku -> tzn. prostě udělat světlou jíšku. Dobře míchat a nepřipálit!
Postupně zalévat mlékem a dobře míchat, dělají se hrudky. Nechat provařit do mírného zhoustnutí, osolit a omuškátovat. Nezapomenout stále míchat, je to jako krupička (-> pořád je to tekutý a pak se najednou na dně připálí a můžete to vyhodit).
Sýry:
Mozzarella na plátky.
Druhý sýr nastrouhat.
Skládání:
Než začnete, dejte si rozehřívat troubu, tak na 185°C.
Na dno zapékací nádoby, ideálně hranaté (obvykle pekáč, tentokrát vyoský plech) začněte tenkou vrstvou kombinace omáčky a bešamelu. Na to plátky lasagní. Nemusíte se úplně zaobírat tím, jestli sedí přesně vedle sebe, klidně nechtě malé mezery, nebo je naopak někde překryjte, nebo je prostě trochu ulomte. Dále postupujte v pořadí omáčka-lasagne-omáčka-mozzarella-lasagne-omáčka-mozzarella-lasagne-omáčka-lasagne...moc nevím na kolik vrstev to vyšlo…
Tak jako tak, končete lasagne - bešamel - sýr.
Celé to šoupněte do trouby a zapékejte. Podle trouby případně upravte teplotu. Potřebují tak 30-45 minut. Hotovost můžete testovat píchnutím nožem a zlatavou barvou povrchu (která ale nemusí mít vždycky pravdu).