Řepové rizoto

Hlavní jídlo, vytvořil/a Klára Ondříčková (Káďa)

suroviny

názevmnožství na 10 porcípoznámka
Řepa červená1.0 kilogramycca 6ks
Rýže arborio (kulatozrnná)700 gramy
smetana na vaření200 mililitry
Parmezán200 gramy
Máslo60 gramy4 lžíce
Olej olivový4.0 polévkové lžíce
Česnek [stroužek]2.0 stroužek
Cibule [kus]2.0 kusy
Balkánský sýr-volitelně k podávání cca 25g na člověka
Koření - tymián-
Sůl-
Rukola-volitelně k podávání cca 25g na člověka

postup

Jak na to?

  • V osolené vodě uvařit oloupanou řepu do měkka. V ideálním případě rozmixovat s trochou toho řepového vývaru na pyré. Ve variantě bez mixéru nastrouhat.

  • Na troše oleje osmažit dosklovata najemno nakrájenou cibuli, přisypat a trochu opéct rýži. Postupně přilévat řepový vývar/zeleninový vývar/jiný vývar/vodu. Ideální je samozřejmě ten vývar z vaření řepy, protože výsledná barva je pak kouzelná.

  • Trochu osolit (pozor na to, že se v závěru přidá dost sýra, který je dost slaný), prolisovat česnek přisypat tymián.

  • Míchat a postupně přilévat tekutinu do změknutí rýže a získání krémovité konzistence.

  • Když je rýže téměř měkká, vmíchat řepu a chvíli povařit. Čím kratší dobu, tím lepší výsledná barva.

  • V závěru vmíchat nastrouhaný sýr, pár lžic smetany a trochu másla. Pěkně promíchat a nechat chvíli stát, než se na to vrhnete.

úkoly

recept nemá žádné úkoly