Hlavní jídlo, vytvořil/a Klára Ondříčková (Káďa)
| název | množství na 10 porcí | poznámka |
|---|---|---|
| Řepa červená | 1.0 kilogramy | cca 6ks |
| Rýže arborio (kulatozrnná) | 700 gramy | |
| smetana na vaření | 200 mililitry | |
| Parmezán | 200 gramy | |
| Máslo | 60 gramy | 4 lžíce |
| Olej olivový | 4.0 polévkové lžíce | |
| Česnek [stroužek] | 2.0 stroužek | |
| Cibule [kus] | 2.0 kusy | |
| Balkánský sýr | - | volitelně k podávání cca 25g na člověka |
| Koření - tymián | - | |
| Sůl | - | |
| Rukola | - | volitelně k podávání cca 25g na člověka |
Jak na to?
V osolené vodě uvařit oloupanou řepu do měkka. V ideálním případě rozmixovat s trochou toho řepového vývaru na pyré. Ve variantě bez mixéru nastrouhat.
Na troše oleje osmažit dosklovata najemno nakrájenou cibuli, přisypat a trochu opéct rýži. Postupně přilévat řepový vývar/zeleninový vývar/jiný vývar/vodu. Ideální je samozřejmě ten vývar z vaření řepy, protože výsledná barva je pak kouzelná.
Trochu osolit (pozor na to, že se v závěru přidá dost sýra, který je dost slaný), prolisovat česnek přisypat tymián.
Míchat a postupně přilévat tekutinu do změknutí rýže a získání krémovité konzistence.
Když je rýže téměř měkká, vmíchat řepu a chvíli povařit. Čím kratší dobu, tím lepší výsledná barva.
V závěru vmíchat nastrouhaný sýr, pár lžic smetany a trochu másla. Pěkně promíchat a nechat chvíli stát, než se na to vrhnete.