Hlavní jídlo, vytvořil/a Klára Ondříčková (Káďa)
název | množství na 4 porcí | poznámka |
---|---|---|
hrášek (mražený) | 300 gramy | |
Rýže arborio (kulatozrnná) | 300 gramy | |
smetana na vaření | 150 mililitry | |
Máslo | 30 gramy | 2 lžíce |
Cibule [kus] | 1.0 kusy | |
Olej olivový | 1.0 polévkové lžíce | |
Koření - pepř bílý | - | |
Parmezán | - | |
Sůl | - |
Aby šlo všechno hladce a bez zádrhelů, je potřeba nejdřív uvařit hrášek. Jednoduše v mírně osolené vodě. Čas zvolte, podle návodu na obale, tak 5-10 minut. Mezitím si cibuli i cibulku nakrájejte na jemno a odvažte rýži. Jakmile je hrášek uvařený, zceďte vodu z něj do mísy/dalšího hrnce, budete jí potřebovat, a hrášek pořádně propláchněte pod studenou vodou. Díky tomu zůstane krásně zelený. A nebojte, nezůstane studený. Všechno připraveno, jdeme na věc.
Pro vaření krémových rizot se nejlíp hodí vysoké pánve, nebo nízké hrnce s velkým dnem. Já osobně doma používám pánev wok. Ať už vyberete jakoukoli nádobu, dejte jí se lžící olivového oleje a másla pěkně rozehřát. Až se máslo rozpustí a olej začne vonět, přihoďte cibuli a nechte jí zesklovatět. Opravdu jen chvíli. Než začne hnědnout přisypte rýži a důkladně promíchejte, ať tuk obalí každé zrníčko a na chviličku přihoďte k tomu opékání jarní cibulku.
Od téhle chvíle vařte pomalu, na mírném ohni a postupně přilévejte vodu z hrášku, vždycky tak 1-2 naběračky, a když se už skoro vyvaří přilijte další. Pokud vám hrášková voda dojde, přilévejte vodu. Dělejte to tak dlouho, než už bude rýže skoro měkká, což bude tak 15-25 minut. Nakonec místo vody přilijte smetanu, opepřete a opatrně vmíchejte hrášek a sýr. Nechte chvíli provařit do dokonale krémové konzistence. Ujistěte se, že je rýže měkká, ochutnejte a případně trochu dosolte. Odstavte a vmíchejte pěknou lžíci másla, která krémovitost dotáhne k úplné dokonalosti.