Pórková polévka (Šalvěj - ověřeno!)
Polévka, vytvořil/a Jóža (7. oddíl Šalvěj Benešov)
suroviny
název | množství na 50 porcí | poznámka |
---|
Máslo | 125 gramy | |
Česnek [stroužek] | 20 stroužek | |
Pórek [kus] | 12 kusy | |
Cibule [kus] | 6.0 kusy | |
Dětská krupička | - | |
Koření - majoránka, sušená | - | |
postup
- Brambory oškrábejte a pokrájejte na drobnější, asi centimetrové kostičky. Nasypte je do misky, zalijte studenou vodou a zatím odložte stranou. Očistěte pórek: odkrojte malý kousek bílé části s kořínky a také zavadlou část zelené natě, případně mu sloupněte poškozenou první vrstvu. Zdravou část pórku rozkrojte v místě, kde bílá barva přechází do zelené. Bílou část omyjte pod tekoucí vodou, zelenou část rozeberte na jednotlivé listy a ty propláchněte podstatně důkladněji, pečlivěji a opravdu ze všech stran.
- Takto umytý pórek rozkrojte podélně na čtvrtky a pak ještě na zhruba centimetrové kousky. Zhruba polovinu zelené nakrájené natě odložte zatím stranou.
- V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte bílou část pórku a neodloženou zelenou nať, osolte špetkou soli a chvíli opékejte, dokud pórek nezměkne. Často míchejte, pórek má tendenci se velmi rychle připalovat. Jakmile se pórek rozvoní, zavadne a změkne, posypte jej moukou a ještě minutu míchejte, aby vznikla jíška. Pochopitelně je to trochu opruz, dělat jíšku i s pórkem, v hrnci se to může ledasjak cuckovatět, ale vydržte.
- Pórkovou jíšku zalijte třetinou vody nebo vývaru. Rozmíchejte, aby se rozpustily všechny žmolky, načež přilijte zbývající tekutinu. Přichystané syrové nakrájené brambory sceďte a přidejte je také do hrnce. Nyní vznikající polévku taky osolte, množství soli záleží na chuti použitého vývaru, takže ochutnávejte.
- Vše přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 10 minut do změknutí brambor. Občas promíchejte, aby se polévka nepřipalovala. Nemusíte se bát, v zahuštěné polévce se brambory tak snadno nerozvaří, takže i když čas neuhlídáte, nic strašného se nestane.
- Do téměř uvařené polévky nasypte zbývající část pórku a povařte 3 minuty. Nebo ještě lépe, vezměte dašlí lžíci másla, rozehřejte ji v menší pávni a odložený zelený pórek na ní krátce opečte, podobně jako jste to dělali prve s první částí pórku. Teprve potom ho přidejte do hrnce k polévce.
- Na závěr polévku dochuťte prolisovaným nebo rozetřeným česnekem, v dlani promnutou majoránkou a dost možná další špetkou soli, protože vařící se brambory jsou v tomto směru velmi hamižné a nejspíš si jí z polévky vzaly příliš.