Polévka, vytvořil/a Lázňa
název | množství na 4 porcí | poznámka |
---|---|---|
Celer bulvový | 300 gramy | jeden menší |
smetana na vaření | 150 mililitry | |
Česnek [stroužek] | 2.0 stroužek | |
Bujón - zeleninový [kus] | 1.0 kusy | kostka |
Petržel [kus] | 1.0 kusy | |
Mrkev [kus] | 1.0 kusy | |
Cibule [kus] | 1.0 kusy | |
Brokolice | 1.0 kusy | |
Máslo | - | na osmažení |
Olej olivový | - | na osmažení |
Sůl | - | |
Koření - pepř černý | - |
Brokolici rozdělíme na růžičky, nakrájíme si jednu menší mrkev, malý kousek celeru a malý kousek petržele na kostičky (od každého opravdu jen trochu), stroužek česneku rozkrojíme na 1/2 a dáme do cca 1,5 - 2 l vody vařit do měkka.
V druhém hrnci rozpustíme kousek másla s olivovým olejem a zpěníme 1/2 cibule a stroužek česneku na drobno nakrájené.
Do hrnce se zpěněnou cibulkou a česnekem nalijeme vývar se zeleninou a rozmixujeme. Přidáme zeleninový bujon a necháme ještě asi 15 min povařit. Opepříme, případně dochutíme polévkovým kořením (např. Podravka). Pokud přidáváme polévkové koření povaříme ještě cca 5 min poté vypneme a přilijeme smetanu.