Hlavní jídlo, vytvořil/a Junák - 1. oddíl Koťata Nový Knín
název | množství na 30 porcí | poznámka |
---|---|---|
Maso - hovězí | 3.0 kilogramy | |
Těstoviny - vrtule | 2.5 kilogramy | |
Rajčatový protlak (ml) | 2.5 litry | |
Cibule | 750 gramy | |
Mouka - hladká | 400 gramy | |
Cukr řepný, bílý | 150 gramy | |
Petržel | 100 gramy | |
Mrkev [kus] | 2.1 kusy | |
Rajčatový protlak | - | |
Petržel | - | |
Koření - bobkový list | - | |
Olej slunečnicový | - | |
Koření - pepř černý | - | |
Koření - nové koření | - | |
Celer bulvový | - |
Maso dáme vařit s předstihem, hovězí se vaří dlouho. K masu přidejte do hrnce oloupanou mrkev, petržel, celer, jednu oloupanou, přepůlenou cibuli, bobkový list, nové koření a vařte klidně víc než dvě hodiny doměkka. Maso vyndejte a až zchladne, nakrájejte na plátky.
Vývar přeceďte a uchovejte pro omáčku. Zeleninu možné využít do polévky/zahuštění.
Olej rozpusťte v hrnci a pak v něm dozlatova osmahnete cibuli, pokrájenou najemno. Přidejte mouku a opečte do světlé jíšky a po minutě vmíchejte rajské protlaky. Prohřejte a zřeďte vývarem. Dochuťte cukrem, solí a citronovou šťávou. Podávejte s masem a přílohou.
Pozn. Hovězí je třeba vařit dlouho, pokud není čas, lze vařit třeba z vepřové plece.
2023: Bylo 3.5kg vepřové plece a 3kg těstovin pro 33 lidí. Čili trochu víc než v receptu, ale nebyla polévka. Vyšlo to akorát. Citron nebyl potřeba.