Rajská omáčka (LA)

Hlavní jídlo, vytvořil/a Junák - 1. oddíl Koťata Nový Knín

suroviny

názevmnožství na 30 porcípoznámka
Maso - hovězí3.0 kilogramy
Těstoviny - vrtule2.5 kilogramy
Rajčatový protlak (ml)2.5 litry
Cibule750 gramy
Mouka - hladká400 gramy
Cukr řepný, bílý150 gramy
Petržel100 gramy
Mrkev [kus]2.1 kusy
Rajčatový protlak-
Petržel-
Koření - bobkový list-
Olej slunečnicový-
Koření - pepř černý-
Koření - nové koření-
Celer bulvový-

postup

Maso dáme vařit s předstihem, hovězí se vaří dlouho. K masu přidejte do hrnce oloupanou mrkev, petržel, celer, jednu oloupanou, přepůlenou cibuli, bobkový list, nové koření a vařte klidně víc než dvě hodiny doměkka. Maso vyndejte a až zchladne, nakrájejte na plátky. 

Vývar přeceďte a uchovejte pro omáčku. Zeleninu možné využít do polévky/zahuštění. 

Olej rozpusťte v hrnci a pak v něm dozlatova osmahnete cibuli, pokrájenou najemno. Přidejte mouku a opečte do světlé jíšky a po minutě vmíchejte rajské protlaky. Prohřejte a zřeďte vývarem. Dochuťte cukrem, solí a citronovou šťávou. Podávejte s masem a přílohou. 

Pozn. Hovězí je třeba vařit dlouho, pokud není čas, lze vařit třeba z vepřové plece. 

2023: Bylo 3.5kg vepřové plece a 3kg těstovin pro 33 lidí. Čili trochu víc než v receptu, ale nebyla polévka. Vyšlo to akorát. Citron nebyl potřeba.

úkoly

recept nemá žádné úkoly