Chilli con carne (LA)

Hlavní jídlo, vytvořil/a Junák - 1. oddíl Koťata Nový Knín

bez laktózy
pokročilé

suroviny

názevmnožství na 30 porcípoznámka
Maso - hovězí mleté3.0 kilogramy
Vývar - hovězí1.2 litry
Rajčata konzerva1.2 kilogramycca 4 plechovky
Fazole červené - v nálevu1.2 kilogramy
Česnek [stroužek]8.1 stroužek
Cibule [kus]6.0 kusy
Paprika červená [kus]3.9 kusy
Chléb [bochník]3.0 kusy
Rajčatový protlak0.9 kusy
Olej slunečnicový-
Sůl-
Koření - pepř černý-
Koření - paprika sladká, mletá-4 PL
Koření - majoránka, sušená-2 PL
Koření - kmín-4 PL

postup

Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na malé kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek. 

Cibuli smažte asi 5 minut. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí. 

Teď osmahněte maso, rozmíchejte ho tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření. 

Poté přilijte vývar (cca 1200 ml) do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Přisypte majoránku, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte. Na mírném plameni vařte klidně hodinu. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté. Nakonec přidejte fazole (bez nálevu). Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. 

Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali.

2022: Bylo k večeři. 9 dospělých, 21 dětí a nějaký potěr. Bylo to přesně akorát. Chutnalo, i když někdo si dal málo. Fazole byly bílé, ale nevadilo to.

2023: Všem chutnalo, snědlo se vše.

úkoly

recept nemá žádné úkoly