Hrachová polévka (hrubá)

Polévka, vytvořil/a Ondřej Havlíček

suroviny

názevmnožství na 4 porcípoznámka
Sušený půlený hrách250 gramy
Slanina100 gramy
Brambory [kus]2.0 kusy
Mrkev [kus]2.0 kusy
Majoránka (v čajových lžičkách)1.0 čajové lžičky
Česnek [stroužek]1.0 stroužek
Cibule [kus]1.0 kusy
Sůl0.5 polévkové lžíce
Koření - pepř černý-podle chuti

postup

1) Cibuli i česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev očistěte a nakrájejte na centimetrové kostičky, totéž udělejte s bramborami. Hrách přeberte a propláchněte v cedníku. 2) V hrnci rozehřejte olej a krátce a prudce na něm opečte mrkev. Jakmile začne místy chytat zlatavé odstíny, přidejte i cibuli s česnekem, velkou špetkou soli, oregáno, připadně i čerstvě mletý pepř. Minutu míchejte, až cibule změkne a všechno se rozvoní po celé kuchyni. 3) Základ na polévku zalijte litrem vody, přidejte polovinu hrachu, brambory a přiveďte k varu. Nechte mírně vřít, nezakryté nebo jen napůl zakryté, asi 30 minut. 4) Do polévky přidejte i zbývající hrách a vařte ještě dalších 30-40 minut, dokud všechen hrách v polévce nezměkne. Na závěr polévku znovu dochuťte solí a pepřem.

úkoly

recept nemá žádné úkoly