Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky
název | množství na 4 porcí | poznámka |
---|---|---|
hlíva | 800 gramy | |
pivo | 500 mililitry | |
Brambory | 200 gramy | |
Cibule | 200 gramy | |
Rajčatový protlak | 50 gramy | |
Hořčice - plnotučná | 2.0 polévkové lžíce | |
Koření - paprika uzená | - | |
Olej slunečnicový | - | |
Sůl | - | |
Koření - pepř černý | - | |
Koření - majoránka, sušená | - | |
Koření - kmín | - | drcený |
Cibuli a hlívu nakrájíme na proužky (z hlívy se do guláše nedávají už tužší spodky nožek). Půlku brambor nakrájíme na kostky, zbytek nastrouháme na jemném struhadle. Na oleji posmažíme cibuli dostklovata, pak přidáme hlívu a posmažíme spolu. Přisypeme všechno koření (nešetříme hlavně uzenou paprikou a drceným kmínem), kostičky brambor, rajčatový protlak a pivo a přilijeme vodu do ponoru (zhruba 300 ml). Přikryjeme poklicí a necháme dusit asi 45 min, ale průběžně mícháme (dokud není vše měkké a zároveň se nevydusí polovina tekutiny).
Do téměř hotového guláše dáme nastrouhané brambory a povaříme vše dohromady 5 min, dokud guláš nezhoustne. Vše finálně dochutíme a vmícháme hořčici.