Polévka, vytvořil/a Arnoštka
| název | množství na 30 porcí | poznámka |
|---|---|---|
| Červená čočka | 3.0 kilogramy | |
| Mrkev | 2.5 kilogramy | |
| Rajčata | 1.7 kilogramy | |
| Cibule | 600 gramy | |
| sýr gouda | 500 gramy | |
| protlak | 300 gramy | |
| Slunečnicová semínka | 300 gramy | |
| Máslo | 100 gramy | |
| Česnek [palice] | 1.8 kusy | |
| Chléb [bochník] | 1.5 kusy | |
| Zázvor | 0.9 kusy | |
| Shiitake prach | - | |
| Koření - římský kmín | - | |
| Olej slunečnicový | - | |
| Sůl | - | |
| Koření - skořice mletá | - | |
| Koření - kurkuma | - | |
| Koření - kmín | - | |
| Celer řapíkatý | - | 1 svazek |
Cibulku nadrobno, lehce osmažit na oleji
Přidat nastrouhaný zázvor, rozmačkaný česnek,koření, ještě asi 2 minuty nechat opékat.
Přidat nahrubo nastrouhanou mrkev, zprudka opéct 1 minutu.
Mezitím opláchnout čočku (dokud je voda bílá, oplachovat dál), nasypat pak do hrnce, přidat rajčata a asi litr vody (tak, aby bylo vše ponořeno); necháme vařit, přidáme nakrájený celer, než čočka změkne, kontrolujeme a přiléváme vodu, je-li jí málo.
Na konci dochutíme solí a posypeme semínky.
Chleba zapečeme s máslem, storuhaným sýrem a lehce posypaným kořením.