Vegetariánská sekaná

Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky

suroviny

názevmnožství na 6 porcípoznámka
zelená čočka250 gramy
Mrkev200 gramy
Strouhanka150 gramy
Cibule150 gramy
Celer bulvový150 gramy
Česnek [stroužek]3.0 stroužek
Lněná semínka2.0 polévkové lžíce
Jablka1.0 kusy
rozmarýn-
Koření - oregano-
Koření - tymián-
Koření - bobkový list-
Olej slunečnicový-
Sůl-
Koření - pepř černý-
Koření - nové koření-

postup

Čočku propláchneme a dáme do hrnce s pár bobkovými listy a několika kuličkami nového koření, zalijeme vodou na dva prsty nad povrch čočky a dáme vařit doměkka, tedy zhruba 40 minut (čočka by měla být lehce rozvařená). Po uvaření čočku slijeme a necháme lehce vychladnout a nezapomeneme vytáhnout koření.

Lněné semínko zalijeme vodou a necháme nabobtnat. 

Cibuli si nakrájíme na kostky. Mrkev, jablko a celer nastrouháme nahrubo. Na pánvi dáme rozpálit olej. Na něj vsypeme cibuli a smažíme dosklovata, pak přidáme mrkev, celer, tymián, rozmarýn a oregáno a smažíme dozlatova.

V míse smícháme rozvařenou čočku, lněná semínka, osmaženou zeleninu s kořením, nastrouhané jablko a strouhanku a vše promícháme do kompaktní hmoty. Ke směsi přidáme prolisovaný česnek a dle chuti dosolíme, dopepříme, případně dokořeníme tymiánem nebo oregánem. Směs dáme do olejem vymazané formy a dobře uhladíme povrch.

Sekanou pečeme na 190 °C 35 minut.


úkoly

recept nemá žádné úkoly