Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky
název | množství na 6 porcí | poznámka |
---|---|---|
zelená čočka | 250 gramy | |
Mrkev | 200 gramy | |
Strouhanka | 150 gramy | |
Cibule | 150 gramy | |
Celer bulvový | 150 gramy | |
Česnek [stroužek] | 3.0 stroužek | |
Lněná semínka | 2.0 polévkové lžíce | |
Jablka | 1.0 kusy | |
rozmarýn | - | |
Koření - oregano | - | |
Koření - tymián | - | |
Koření - bobkový list | - | |
Olej slunečnicový | - | |
Sůl | - | |
Koření - pepř černý | - | |
Koření - nové koření | - |
Čočku propláchneme a dáme do hrnce s pár bobkovými listy a několika kuličkami nového koření, zalijeme vodou na dva prsty nad povrch čočky a dáme vařit doměkka, tedy zhruba 40 minut (čočka by měla být lehce rozvařená). Po uvaření čočku slijeme a necháme lehce vychladnout a nezapomeneme vytáhnout koření.
Lněné semínko zalijeme vodou a necháme nabobtnat.
Cibuli si nakrájíme na kostky. Mrkev, jablko a celer nastrouháme nahrubo. Na pánvi dáme rozpálit olej. Na něj vsypeme cibuli a smažíme dosklovata, pak přidáme mrkev, celer, tymián, rozmarýn a oregáno a smažíme dozlatova.
V míse smícháme rozvařenou čočku, lněná semínka, osmaženou zeleninu s kořením, nastrouhané jablko a strouhanku a vše promícháme do kompaktní hmoty. Ke směsi přidáme prolisovaný česnek a dle chuti dosolíme, dopepříme, případně dokořeníme tymiánem nebo oregánem. Směs dáme do olejem vymazané formy a dobře uhladíme povrch.
Sekanou pečeme na 190 °C 35 minut.