Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky
název | množství na 4 porcí | poznámka |
---|---|---|
bílý vinný ocet | 50 mililitry | na marinádu |
Sójová omáčka | 50 mililitry | na marinádu |
Mrkev [kus] | 4.0 kusy | o rozměrech párku |
Rohlík [kus] | 4.0 kusy | ideálně podlouhlá houska |
Koření - paprika uzená | 2.0 gramy | na marinádu |
Česnek [stroužek] | 2.0 stroužek | na marinádu |
nakládané okurky [sklenice] | 1.0 kusy | |
Ocet balsamikový | 1.0 polévkové lžíce | na karamelizovanou cibulku |
Cibule [kus] | 1.0 kusy | na karamelizovanou cibulku |
Hořčice - plnotučná | 1.0 polévkové lžíce | na marinádu |
Cukr třtinový | 1.0 polévkové lžíce | na karamelizovanou cibulku |
Koření - pepř černý | - | na marinádu |
Mrkev min den dopředu oloupeme a dáme vařit na 8-10 minut (mrkve musí být měkké ale nesmí se rozpadat).
Na marinádu smícháme všechny ingredience a vložíme do ní mrkve a dolijeme slunečnicovým olejem tak, aby byly mrkve ponořené. Mrkve v marinádě dáme do lednice a na druhý den je už můžeme používat. V marinádě (dobře ponořené) nám vydrží týden.
Mrkve dáme na 10 minut opéct do trouby (na grilovací režim, pořádně přiložit). Housky rozřízneme a můžeme také ještě opéct (rozřízlé plochy potřeme olejem). Jednu stranu housky potřeme hořčicovým dipem a druhou křenovou sojanézou.
Dovnitř dáme plátky okurky, karamelizovanou cibulku, grilovanou mrkev a přimáčkneme strany housky k sobě.
Vykukující mrkev ještě po celé délce polijeme hořčičným dipem a kečupem.
Karamelizovaná cibulka:
Cibuli nakrájíme na proužky a dáme ji smažit na pánev na olej. Jakmile je cibulka dozlatova, zasypeme ji lžící cukru, ten necháme rozpustit a smažíme ještě několik minut. Pak přidáme lžíci balsamika a cibulku sundáme z plotny a necháme vychladnout.