Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky
název | množství na 4 porcí | poznámka |
---|---|---|
Brambory | 700 gramy | |
Špenát | 400 gramy | |
Cibule | 150 gramy | |
Sójové nudličky | 125 gramy | |
Smetana na vaření | 100 mililitry | |
Olej slunečnicový | 80 mililitry | |
Sójová omáčka | 60 mililitry | |
Hořčice - plnotučná | 2.0 polévkové lžíce | |
Vejce slepičí | 2.0 kusy | |
Koření - paprika uzená | - | |
Koření - pepř černý | - | |
Koření - kmín | - | drcený |
Sójové nudličky dáme do hrnce, přidáme k nim polovinu hořčice, oleje i sójové omáčky a koření (tím nešetříme).
Zalijeme vodou na tři prsty nad povrch nudliček a dáme vařit na 30 minut. Ideální je sóju předvařovat den předem a nechat ji v hrnci marinovat do druhého dne.
Pak si nahrájíme cibuli a dáme ji smažit do hrnce na trochu oleje. Poté přidáme špenát, necháme ho v hrnci rozpustit (pokud používáme mražený) nebo ho lehce několik minut podusíme (pokud používáme čerstvý), poté přidáme smetanu, osolíme a opepříme. Po odstavení z plotny prolisujeme česnek.
Uvařenou sóju slijeme a dáme na plech a přimícháme druhou polovinu hořčice, sójové omáčky, oleje a koření (opět nešetříme). Vše dáme péct do trouby na 180 °C na 30 minut. Během pečení promícháváme ideálně, každých 10 minut.
Omáčka by se měla vypéct a nudličky by měly být měkké a zlatavé, výpečky by neměly být suché ani křupavé (to je znak toho, že byly v troubě příliš dlouho).