(sójové) výpečky se špenátem

Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky

vegetariánské
bez lepku

suroviny

názevmnožství na 4 porcípoznámka
Brambory700 gramy
Špenát400 gramy
Cibule150 gramy
Sójové nudličky125 gramy
Smetana na vaření100 mililitry
Olej slunečnicový80 mililitry
Sójová omáčka60 mililitry
Hořčice - plnotučná2.0 polévkové lžíce
Vejce slepičí2.0 kusy
Koření - paprika uzená-
Koření - pepř černý-
Koření - kmín-drcený

postup

Sójové nudličky dáme do hrnce, přidáme k nim polovinu hořčice, oleje i sójové omáčky a koření (tím nešetříme).

Zalijeme vodou na tři prsty nad povrch nudliček a dáme vařit na 30 minut. Ideální je sóju předvařovat den předem a nechat ji v hrnci marinovat do druhého dne.

Pak si nahrájíme cibuli a dáme ji smažit do hrnce na trochu oleje. Poté přidáme špenát, necháme ho v hrnci rozpustit (pokud používáme mražený) nebo ho lehce několik minut podusíme (pokud používáme čerstvý), poté přidáme smetanu, osolíme a opepříme. Po odstavení z plotny prolisujeme česnek.

Uvařenou sóju slijeme a dáme na plech a přimícháme druhou polovinu hořčice, sójové omáčky, oleje a koření (opět nešetříme). Vše dáme péct do trouby na 180 °C na 30 minut. Během pečení promícháváme ideálně, každých 10 minut.

Omáčka by se měla vypéct a nudličky by měly být měkké a zlatavé, výpečky by neměly být suché ani křupavé (to je znak toho, že byly v troubě příliš dlouho).

úkoly

recept nemá žádné úkoly