ratatouille

Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky

vegetariánské
veganské
bez lepku
bez laktózy

suroviny

názevmnožství na 36 porcípoznámka
Rajčata2.0 kilogramy
Paprika červená [kus]20 kusy
Cibule červená [kus]18 kusy
Česnek [stroužek]18 stroužek
Cuketa [kus]12 kusy
Lilek [kus]9.0 kusy
Rajčata v plechovce5.0 kusy
Citrony [kus]4.0 kusy
Ocet balsamikový-
Čerstvá bazalka-
Tymián - čerstvý-
Olej olivový-

postup

Než začnete, připravte si ingredience - oloupejte a nakrájejte cibuli na klínky, oloupejte a nakrájejte česnek nadrobno. Lilek a cuketu ořízněte, papriku zbavte semínek a nakrájejte na 2,5cm kousky. Rajčata nakrájejte nahrubo. Listy bazalky otrhejte a dejte stranou, stonky pak nakrájejte najemno. Ve velké pánvi nebo kastrolu rozehřejte na mírném ohni 2 lžíce oleje, přidejte nakrájené lilky, cukety a papriky (možná budete muset smažit po částech) a smažte asi 5 minut, nebo dokud nezměknou a nezískají zlatavou barvu, ale nejsou uvařené. Uvařenou zeleninu přendejte do velké mísy. Na pánev přidejte cibuli, česnek, stonky bazalky a lístky tymiánu a případně ještě pokapejte olejem. Smažte 10 až 15 minut nebo dokud nezměkne a nezezlátne.

Vraťte uvařenou zeleninu na pánev a vmíchejte čerstvá a konzervovaná rajčata, balsamico a pořádnou špetku mořské soli a černého pepře.

Dobře promíchejte a rajčata rozbijte hřbetem lžíce. Pánev přikryjte a na mírném ohni vařte 30 až 35 minut, nebo dokud se omáčka nezredukuje, nelepí a není sladká.

Natrhejte lístky bazalky, jemně nastrouhejte citronovou kůru a podle potřeby upravte koření. Podávejte s kouskem chleba nebo dušenou rýží.


úkoly

recept nemá žádné úkoly