Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky
název | množství na 36 porcí | poznámka |
---|---|---|
Rajčata | 2.0 kilogramy | |
Paprika červená [kus] | 20 kusy | |
Cibule červená [kus] | 18 kusy | |
Česnek [stroužek] | 18 stroužek | |
Cuketa [kus] | 12 kusy | |
Lilek [kus] | 9.0 kusy | |
Rajčata v plechovce | 5.0 kusy | |
Citrony [kus] | 4.0 kusy | |
Ocet balsamikový | - | |
Čerstvá bazalka | - | |
Tymián - čerstvý | - | |
Olej olivový | - |
Než začnete, připravte si ingredience - oloupejte a nakrájejte cibuli na klínky, oloupejte a nakrájejte česnek nadrobno. Lilek a cuketu ořízněte, papriku zbavte semínek a nakrájejte na 2,5cm kousky. Rajčata nakrájejte nahrubo. Listy bazalky otrhejte a dejte stranou, stonky pak nakrájejte najemno. Ve velké pánvi nebo kastrolu rozehřejte na mírném ohni 2 lžíce oleje, přidejte nakrájené lilky, cukety a papriky (možná budete muset smažit po částech) a smažte asi 5 minut, nebo dokud nezměknou a nezískají zlatavou barvu, ale nejsou uvařené. Uvařenou zeleninu přendejte do velké mísy. Na pánev přidejte cibuli, česnek, stonky bazalky a lístky tymiánu a případně ještě pokapejte olejem. Smažte 10 až 15 minut nebo dokud nezměkne a nezezlátne.
Vraťte uvařenou zeleninu na pánev a vmíchejte čerstvá a konzervovaná rajčata, balsamico a pořádnou špetku mořské soli a černého pepře.
Dobře promíchejte a rajčata rozbijte hřbetem lžíce. Pánev přikryjte a na mírném ohni vařte 30 až 35 minut, nebo dokud se omáčka nezredukuje, nelepí a není sladká.
Natrhejte lístky bazalky, jemně nastrouhejte citronovou kůru a podle potřeby upravte koření. Podávejte s kouskem chleba nebo dušenou rýží.