Hlavní jídlo, vytvořil/a Elhana 9. chlapecký oddíl
| název | množství na 35 porcí | poznámka |
|---|---|---|
| mleté maso | 3.0 kilogramy | |
| Rajčatový protlak | 1000 gramy | |
| Olej slunečnicový | 1000 mililitry | 1-2 l |
| Mouka - polohrubá | 500 gramy | |
| Mléko | 500 mililitry | |
| Cibule | 500 gramy | |
| Vejce slepičí | 10 kusy | |
| Rohlík [kus] | 7.0 kusy | |
| Česnek [palice] | 2.1 kusy | |
| Kečup | 1.1 gramy | 1-2x |
| Strouhanka | - | |
| Sůl | - | |
| Koření - pepř černý | - |
Postup na omáčku
1. uděláme si základ na cibuli
2. je-li jíška hotová - zalit rychle vodou a při zalévání míchat, ať nejsou hrudky! 3. do rozmíchané tekutiny přidat a rozmíchat rajský protlak
4. přidat bobkový list (několik), nové koření (několik kuliček), trochu pepře a soli
5. dochutit cukrem - aby byla sladká a dalším
6.trochu nechat provařit - ale hlídat, ať nevyběhne z hrnce - občas promíchat
Postup masové koule:
1. mleté maso smíchat s pepřem, česnekem, majoránkou, solí
2. rohlíky (starší) nakrájet na malé kostičky, namočit v mléce a tuhle hmotu pak přidat domletého masa
3. cibuli nakrájet na velmi malé kostičky a přidat do masové směsi
4. vše pořádně promíchat, potom z „těsta" vytvořit kuličky (pro bublácké účely lepší placky -lépe se propečou na kamnech) a prudce osmažit
5. přidávat pak do ešusů k omáčce