rizoto

Hlavní jídlo, vytvořil/a Elhana 9. chlapecký oddíl

suroviny

názevmnožství na 35 porcípoznámka
Cibule500 gramy
Olej slunečnicový300 mililitry
rýže26 kusymasové
kukuřice plechovka, větší4.0 kusy
hrášek plechovka, větší4.0 kusy
sklenice s mrkví4.0 kusy
rýže4.0 kusyvegetar.
kyselé okurky1.0 kusy1-2x dle velikosti
Kečup-

postup

vege - než přidáte maso do hrnce odebrete trochu té zeleninové směsi do jiného hrnce a pak nezapomeňte tam dát 1-2 pytlíky rýže, než je všechny vykydnete do hrnce s masovou směsi


Postup


1. Zvlášť vaříme rýži ve velkém hrnci - může být trochu lepivá (v hrnci se pak bude michat vše dohromady - je třeba aby byl velký)

2. Nakrájíme cibuli, otevřeme všechny plechovky, které potřebujeme

3. V masových plechovkách pokrájíme maso na menší kousky Ize přímo v plechovce nožem

 4. Z plechovek a sklenic se zeleninou slít šťávu (do rizota ji nedávat)

5. Ve středním hrnci osmahneme cibuli dozlatova - nepřípálit, potom přidáme zeleninu, osolíme, opepříme (většinou přidáváme i bylinky - provensálské nebo bazalku) a necháme trochu prohř át a změknout

6. Když je zelenina měkká, přidáme maso a směs pořádně promícháme, maso necháme rozmělnit na malé kousky. 

7. Mezitím slijeme uvařenou

rýži, vysypeme ze sáčků do hrnce, v kterém se vařila a smas masa a zeleniny k rýží přidáme a pořádně promícháme (lépe ve dvou - jeden drží hrnec, druhý míchá - ne nutně na kamnech, ať se to zbytečně nepřipálí)

8. Pak už jen dochutit.

úkoly

recept nemá žádné úkoly