Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky
| název | množství na 36 porcí | poznámka |
|---|---|---|
| Tempeh uzený | 2.0 kilogramy | |
| Maso - Uzené maso | 2.0 kilogramy | |
| Povidla - švestková | 1.2 kilogramy | 3 balení |
| Sušené švestky | 600 gramy | 4 balení |
| Smetana na vaření | 600 mililitry | |
| Rozinky | 200 gramy | 1 balení |
| Koření - perníkové koření | - | |
| Polenta | - | 5 lžic |
| Perník na strouhání | - | |
| Máslo | - | |
| Sůl | - | |
| Koření - skořice mletá | - | |
| Koření - pepř černý | - | |
| Koření - hřebíček | - |
Nádobu s vodou dejte na kamna a začněte přidávat ingredience: švestková povidla, sušené švestky, rozinky, kus skořice celé a pro jistotu zasypat skořicí mletou, několik hřebíčků. Pakliže se vám nedostává strouhaného perníku (a to se vám nedostává zcela jistě, pokud vaříte podle fonsího receptu), obohaťte stávající směs kořeními, o kterých vás napadne, že by mohly být standardní složkou perníku, a omáčku zahustěte povařenou kukuřičnou moukou (polentou). Nikdo nic nepozná a navíc bude výsledný produkt gluten-free, což je dnes v módě. Oficiální recepty zmiňují také mandlové nudličky. Disponujete-li takovou ingrediencí, bez obav ji vhoďte, ta už tomu neublíží. Další doslazování cukrem, ač zmiňované v receptech, nelze doporučit. Už tak je to sladký jak cecek. Nalejte do toho všeho smetanu, krátce to povařte a nechte odstát. Je-li výsledná chuť jalová, je tam nejspíš málo skořice.
Podávejte k uzenému masu s bramborovými šlíšky.