černá omáčka s bramborovými šlíšky a uzeným (tempehem)

Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky

suroviny

názevmnožství na 36 porcípoznámka
Tempeh uzený2.0 kilogramy
Maso - Uzené maso2.0 kilogramy
Povidla - švestková 1.2 kilogramy3 balení
Sušené švestky600 gramy4 balení
Smetana na vaření600 mililitry
Rozinky200 gramy1 balení
Koření - perníkové koření-
Polenta-5 lžic
Perník na strouhání-
Máslo-
Sůl-
Koření - skořice mletá-
Koření - pepř černý-
Koření - hřebíček-

postup

Nádobu s vodou dejte na kamna a začněte přidávat ingredience: švestková povidla, sušené švestky, rozinky, kus skořice celé a pro jistotu zasypat skořicí mletou, několik hřebíčků. Pakliže se vám nedostává strouhaného perníku (a to se vám nedostává zcela jistě, pokud vaříte podle fonsího receptu), obohaťte stávající směs kořeními, o kterých vás napadne, že by mohly být standardní složkou perníku, a omáčku zahustěte povařenou kukuřičnou moukou (polentou). Nikdo nic nepozná a navíc bude výsledný produkt gluten-free, což je dnes v módě. Oficiální recepty zmiňují také mandlové nudličky. Disponujete-li takovou ingrediencí, bez obav ji vhoďte, ta už tomu neublíží. Další doslazování cukrem, ač zmiňované v receptech, nelze doporučit. Už tak je to sladký jak cecek. Nalejte do toho všeho smetanu, krátce to povařte a nechte odstát. Je-li výsledná chuť jalová, je tam nejspíš málo skořice.

Podávejte k uzenému masu s bramborovými šlíšky.

úkoly

recept nemá žádné úkoly