Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky
název | množství na 36 porcí | poznámka |
---|---|---|
Tempeh uzený | 2.0 kilogramy | |
Maso - Uzené maso | 2.0 kilogramy | |
Povidla - švestková | 1.2 kilogramy | 3 balení |
Sušené švestky | 600 gramy | 4 balení |
Smetana na vaření | 600 mililitry | |
Rozinky | 200 gramy | 1 balení |
Koření - perníkové koření | - | |
Polenta | - | 5 lžic |
Perník na strouhání | - | |
Máslo | - | |
Sůl | - | |
Koření - skořice mletá | - | |
Koření - pepř černý | - | |
Koření - hřebíček | - |
Nádobu s vodou dejte na kamna a začněte přidávat ingredience: švestková povidla, sušené švestky, rozinky, kus skořice celé a pro jistotu zasypat skořicí mletou, několik hřebíčků. Pakliže se vám nedostává strouhaného perníku (a to se vám nedostává zcela jistě, pokud vaříte podle fonsího receptu), obohaťte stávající směs kořeními, o kterých vás napadne, že by mohly být standardní složkou perníku, a omáčku zahustěte povařenou kukuřičnou moukou (polentou). Nikdo nic nepozná a navíc bude výsledný produkt gluten-free, což je dnes v módě. Oficiální recepty zmiňují také mandlové nudličky. Disponujete-li takovou ingrediencí, bez obav ji vhoďte, ta už tomu neublíží. Další doslazování cukrem, ač zmiňované v receptech, nelze doporučit. Už tak je to sladký jak cecek. Nalejte do toho všeho smetanu, krátce to povařte a nechte odstát. Je-li výsledná chuť jalová, je tam nejspíš málo skořice.
Podávejte k uzenému masu s bramborovými šlíšky.