Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky
název | množství na 36 porcí | poznámka |
---|---|---|
Řepa červená | 5.0 kilogramy | |
Rýže arborio (kulatozrnná) | 3.0 kilogramy | |
Maso - kuřecí | 2.0 kilogramy | |
Cibule | 2.0 kilogramy | |
Ricotta | 1.0 kilogramy | |
Víno červené | 750 mililitry | |
Máslo | 250 gramy | |
Tymián - čerstvý | - | |
Sůl | - | |
Koření - pepř černý | - |
Začněte tradičně - cibulkou. Osmahněte ji na tuku, nejlépe másle. Vášniví zastánci tuků rostlinných mohou použít i sádlo. Přidejte kostky červené řepy, krátce je opražte a následně krátce opražte také rýži, případně koření, máte-li na nějaké zálusk. Jakmile to začne jemně syčet, přilijte červené víno a nechte ho téměř odpařit. Pak zalejte vodou (palec nad povrch rýže), solte, kořeňte.
//
Varianta normální rýže + šlofík:
Ve varu udržujte pod poklicí deset minut, poté hrnec uložte do peřin. Sebe také uložte do peřin. Máte dvacet minut až půlhodinku voraz. Po krátkém šlofíku hrnec vylovte: obsahuje optimálně dovatřené sypké české rizoto. Jak docílit opravdového italského risotta šlichtovité konzistence, snad přidáním trochu sýra.
//
Varianta arborio rýže:
Jakmile máš pocit, že je rýže tak akorát, přidej k ní parmezán. Tady už není potřeba nijak extra přitápět pod kotlem, tedy pokud máš parmezán na hoblinky. Měl by se celý rozpustit a pak přijde na řadu máslo a tymián.
//
Maso osolte a osmahněte s cibulkou zvlášť, můžete přidat lehce tymiánu a pepře. Pro nemasožravce použijte ricottu.