šoulet

Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky

suroviny

názevmnožství na 36 porcípoznámka
Hrách2.0 kilogramy
Kroupy1.5 kilogramy
Cibule1.0 kilogramy
Sádlo250 gramy
Česnek [palice]2.0 kusy
Koření - majoránka, sušená-hodně

postup

Král krkonošských chalup. Neskonalou lahodnost této směsi obyčejných věcí dodává magická ingredience - domácí vyškvařené sádlo.

Zvlášť uvařte předem namočený hrách, zvlášť kroupy. Pro plnou chalupu lidí stačilo kilo hrachu a necelé kilo krup. Na větším než malém množství sádla osmahněte cibulku. Anebo také kostky uzeného či slaniny. Všechno to promíchejte spolu s pytlem majoránky a kvanty lisovaného česneku. Rovnoměrně rozvrstvěte v pekáči, navrch přidejte pro jistotu několik lžic sádla. Pokud by vám směs připadala už dost mastná, přidejte také několik lžic sádla; v takovém případě ale smíte použít menší lžíci. Horká trouba si poradí se zbytkem procesu. Pečte do lehce křupavého povrchu.. 

úkoly

názevpopisdní před vařením
namočit hrách
namočit 2 kg hrachu do dostatečného množství vody
1 den