Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky
| název | množství na 36 porcí | poznámka |
|---|---|---|
| Špagety | 4.0 kilogramy | |
| Rajčata | 2.0 kilogramy | dá se nahradit konzervami protlaku s kousky rajčat |
| Sójové nudličky | 900 gramy | granulát |
| Parmezán | 600 gramy | |
| Mrkev [kus] | 30 kusy | |
| Česnek [stroužek] | 18 stroužek | |
| Cuketa [kus] | 9.0 kusy | |
| Lilek [kus] | 9.0 kusy | |
| Cibule [kus] | 9.0 kusy | |
| Hořčice - plnotučná | 6.1 polévkové lžíce | |
| Koření - oregano | - | |
| Sójová omáčka | - | 12 plž |
| Koření - bobkový list | - | |
| Olej olivový | - | |
| Koření - majoránka, sušená | - | |
| Koření - nové koření | - |
Sójový granulát smíchejte se sójovou omáčkou, hořčicí, majoránkou, oregánem a 100 ml (pro 6 porcí) oleje a zalijte vodou do ponoru. Osolte a přidejte bobkový list, nové koření a pepř. Vařte asi 15 min doměkka, sceďte a nechte okapat.
Ve velkém hrnci rozehřejte lžíci olivového oleje a orestujte na ní najemno pokrájenou šalotku, česnek a nadrobno nakrájenou mrkev približně 10 minut, dokud cibule nezesklovatí. a mrkev trochu nezměkne.
Přidejte na malé kostičky nakrájený lilek a cuketu a nechte na mírný stupeň restovat dalších 20-30 minut. Občas zeleninu promíchejte, aby se nepřichytávala ke dnu hrnce. Přidejte sójový granulát.
Vmíchejte rajčatovou pastu, sušené (mražené nebo čerstvé, pokud máte) oregano. Zamíchejte a po minutě až dvou přidejte sterilovaná rajčata.
Do hrnce přidejte vývar a bobkový list a nechte alespoň 45 minut probublávat. Občas omáčku promíchejte.