Hlavní jídlo, vytvořil/a Fons Beníšky
název | množství na 4 porcí | poznámka |
---|---|---|
Zelí | 500 kusy | kysané |
Smetana na vaření | 200 mililitry | ideálně sójová |
Cibule | 200 gramy | |
Tempeh uzený | 100 gramy | může být i neuzený |
Olej slunečnicový | 100 mililitry | |
Sójový granulát | 70 gramy | |
Česnek [stroužek] | 4.0 stroužek | |
Hořčice - plnotučná | 2.0 polévkové lžíce | |
Koření - kmín drcený | - | |
Koření - bobkový list | - | |
Sůl | - | |
Koření - pepř černý | - | |
Koření - nové koření | - |
Sójový granulát dáme do hrnce, přidáme 50 ml oleje, sójovou omáčku, uzenou papriku, hořčici a drcený kmín, přidáme vodu (min 200 ml/4 porce) a dáme na 30 min vařit. Ideální je uvařit granulát několik hodin předem a nechat jej pak ve směsi marinovat, dokud ho nepřidáme do guláše (čím déle, tím lépe).
Cibuli nakrájíme na proužky, tempeh na kostky, brambory oloupeme a polovinu nakrájíme na kostky a polovinu nastrouháme najemno. Zelí propláchneme a nasekáme ho na menší kousky.
V hrnci rozpálíme olej a dáme na něj smažit cibuli dosklovata, přidáme k ní tempeh a osmažíme oboje dozlatova. Po tempehu přidáme granulát scezený z nálevu, ve kterém jsme ho marinovali, pak přidáme brambory nakrájené na kostky a přilijeme vodu (250 ml/4 porce). Přidáme koření, vše zamícháme a necháme vařit alespoň 20 min, dokud brambory nejsou měkké. Přidáme zelí a nastrouhané brambory. Za občasného míchání přivedeme k varu a necháme provařit. Nastrouhané brambory by měly guláš zahustit.
Jakmile je guláš dostatečně hustý a zelenina provařená, sundáme hrnec z plotny a vmícháme do něj smetanu a prolisovaný česnek. Vše dochutíme solí, pepřem, případně dalším česnekem. Guláš podáváme s kmínovým chlebem nebo houskovým knedlíkem.