Vývar - hovězí

Polévka, vytvořil/a Junák - 1. oddíl Koťata Nový Knín

pokročilé

suroviny

názevmnožství na 8 porcípoznámka
Voda4.0 litry
Maso - hovězí500 gramymaso, může být i žebra, kosti apod.
Celer bulvový250 gramy
Nudle do polévky150 gramy
Mrkev150 gramy
Koření - pepř černý10 gramycelý cca 10
Česnek [stroužek]1.0 stroužek
Cibule [kus]1.0 kusy
Sůl1.0 polévkové lžíce1 Pl
Libeček-
Petržel-
Koření - nové koření-cca 5

postup

Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nedopustíme, aby polévka vřela klokotem, zakalila by se. Pěnu není nutné sbírat. Hovězí polévku vypnutí necháme asi 10 minut stát, aby se vše usadilo. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou. 

Játrové knedlíčky jsou vítány.

úkoly

recept nemá žádné úkoly