Polévka, vytvořil/a Junák - 1. oddíl Koťata Nový Knín
název | množství na 8 porcí | poznámka |
---|---|---|
Voda | 4.0 litry | |
Maso - hovězí | 500 gramy | maso, může být i žebra, kosti apod. |
Celer bulvový | 250 gramy | |
Nudle do polévky | 150 gramy | |
Mrkev | 150 gramy | |
Koření - pepř černý | 10 gramy | celý cca 10 |
Česnek [stroužek] | 1.0 stroužek | |
Cibule [kus] | 1.0 kusy | |
Sůl | 1.0 polévkové lžíce | 1 Pl |
Libeček | - | |
Petržel | - | |
Koření - nové koření | - | cca 5 |
Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nedopustíme, aby polévka vřela klokotem, zakalila by se. Pěnu není nutné sbírat. Hovězí polévku vypnutí necháme asi 10 minut stát, aby se vše usadilo. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou.
Játrové knedlíčky jsou vítány.