Krémová rajčatová polévka s bagetkou (Šalvěj - ověřeno!)
Polévka, vytvořil/a Jóža (7. oddíl Šalvěj Benešov)
suroviny
název | množství na 45 porcí | poznámka |
---|
Krájená rajčata v plechovce | 8.0 kilogramy | |
Smetana na šlehání | 1.5 kilogramy | |
Zakysaná smetana | 750 gramy | |
Celer bulvový | 600 gramy | |
Cibule | 450 gramy | |
Máslo | 150 gramy | |
Cukr řepný, bílý | 100 gramy | |
Bagetka | 45 kusy | |
Mrkev [kus] | 9.9 kusy | |
Česnek [stroužek] | 5.9 stroužek | |
Bazalka | - | |
Olej olivový | - | |
postup
- Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Česnek oloupeme a rozmáčkneme plochou stranou nože.
- V kastrolu na středním ohni rozehřejeme olej, přidáme mrkev, celer a 3 minuty za častého míchání restujeme. Přidáme česnek a cukr a 1 minutu za stálého míchání restujeme. Přidáme cibuli a 5 minut restujeme. Přidáme rajčata, sůl a pepř, zamícháme a vaříme nezakryté 10 minut na středním ohni.
- Poté do polévky natrháme bazalkové lístky, vlijeme smetanu a vaříme dalších 5 minut. Stáhneme z ohně, přidáme zbylý olej, studené máslo nakrájené na kostky a vše důkladně rozmixujeme.
- Polévku přecedíme přes síto, dle potřeby osolíme a zamícháme. Každou porci zakápneme 1 lžící olivového oleje a přidáme lístky bazalky.