Krémová rajčatová polévka s bagetkou (Šalvěj - ověřeno!)

Polévka, vytvořil/a Jóža (7. oddíl Šalvěj Benešov)

suroviny

názevmnožství na 45 porcípoznámka
Krájená rajčata v plechovce8.0 kilogramy
Smetana na šlehání1.5 kilogramy
Zakysaná smetana750 gramy
Celer bulvový600 gramy
Cibule450 gramy
Máslo150 gramy
Cukr řepný, bílý100 gramy
Bagetka45 kusy
Mrkev [kus]9.9 kusy
Česnek [stroužek]5.9 stroužek
Bazalka-
Olej olivový-

postup

  • Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Česnek oloupeme a rozmáčkneme plochou stranou nože.
  • V kastrolu na středním ohni rozehřejeme olej, přidáme mrkev, celer a 3 minuty za častého míchání restujeme. Přidáme česnek a cukr a 1 minutu za stálého míchání restujeme. Přidáme cibuli a 5 minut restujeme. Přidáme rajčata, sůl a pepř, zamícháme a vaříme nezakryté 10 minut na středním ohni.
  • Poté do polévky natrháme bazalkové lístky, vlijeme smetanu a vaříme dalších 5 minut. Stáhneme z ohně, přidáme zbylý olej, studené máslo nakrájené na kostky a vše důkladně rozmixujeme.
  • Polévku přecedíme přes síto, dle potřeby osolíme a zamícháme. Každou porci zakápneme 1 lžící olivového oleje a přidáme lístky bazalky.

úkoly

recept nemá žádné úkoly