Polévka, vytvořil/a Fons Beníšky
| název | množství na 36 porcí | poznámka |
|---|---|---|
| Červená čočka | 2.0 kilogramy | |
| Rajčata | 1.2 kilogramy | |
| Cibule | 1.0 kilogramy | |
| Chléb [bochník] | 4.0 kusy | |
| Citróny | 2.9 kusy | |
| Česnek [palice] | 2.2 kusy | |
| Zázvor | 1.1 kusy | docela velký kus |
| Koření - římský kmín | - | 6 polévkových lžic / 36 porcí |
| Olej slunečnicový | - | |
| Sůl | - | |
| Koření - pepř černý | - | |
| Koření - kurkuma | - | 2 čajové lžičky / 36 porcí |
Cibulku nadrobno, lehce osmažit na oleji
Přidat nastrouhaný zázvor, rozmačkaný česnek, římský kmín, kurkumu, oloupaný a na plátky nakrájený citron, ještě asi 2 minuty nechat opékat.
Mezitím opláchnout čočku (dokud je voda bílá, oplachovat dál), nasypat pak do hrnce, přidat rajčata a asi litr vody (tak, aby bylo vše ponořeno); necháme vařit, než čočka změkne, kontrolujeme a přiléváme vodu, je-li jí málo.
Na konci dochutíme pepřem a solí. Podáváme s chlebem.